1 Ocak 2009

Haşhaşlı Çörek

Geçen ramazan bayramında Eskişehirdeydik….İstanbula geri dönerkende annem (kayınvalidem) yanımıza bi sürü şey verdi turşu reçel vs. sağolsun var olsun: ) Birde dövülmüş haşhaş vardı…Bi taraf Afyonlu (kayınbabam) Bende Samsunluyum yani tam bir kültür mozaiği : ) daha önce haşhaşlı bir şey hiçbirşey pişirmediğim için elimde bir tarif yoktu bende tariflerine güvendiğim bir site olan portakal ağacındaki haşhaşlı çörek tarifini denedim ve çok sevdim sevdik sevdiler : ) böyle diyorum çünkü ilk yaptığım günden beri defalarca yaptım bu çöreği çok sevildi : ) Gönül rahatlığı iç huzuru ile yapılacak bir hamurişi ve zor da değil…Portakal ağacından direk kopyalayıp yappıştırıyorum tarifi : )

Ve bu tarifimi Yeşil Kivinin ev sahibeliğini yaptığı "Mayalılar" etkinliğine gönderiyorum...Yeni bir resimle inşallah çünkü bu hiç içime sinmedi makinamın pili bitti gece gece başka çekemedim ve çekemeyeceğimde çünkü çöreklerim bittii :S Bunu yolluyorum ...Bu da benim ilk kez bir etkinliğie kazasız belasız katılışım oluyor inşallah :)


malzemeler:
hamur malzemeleri:


2 su bardağı sıcağa yakın ılık süt
1 paket yaş maya
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
1 yumurtanın sarısı

iç malzemeleri:
1 kase haşhaş
yarım çay bardağı sıvı yağ

hazırlanması:
1. 2 su bardağı ılık sütte 1 paket mayayı eritin. eriyen mayayı; 1 su bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı toz şeker, 2 tatlı kaşığı tuz ve aldığı kadar un ile karıştırarak hamur yapın. hamurun üzerine bir bez örterek 1,5-2 saat mayalandırın.
2. mayalanan hamuru üç parçaya ayırın. her bir parçayı elinizle 25 cm çapında açın. hamurları aralarına haşhaşlı iç malzemeden sürerek üst üste koyun. üç kat hamuru ortadan ikiye bölün. her yarıdan iki parmak kalınlığında paralel parçalar kesin. kestiğiniz üç katlı parçaların her birini simit gibi burun ve çevirerek sarın.
3. çörekleri hafif yağlanmış tepsiye dizin. üzerlerine yumurta sarısı sürün. önceden ısıtılmış 170C fırında yarım saat pişirin

5 yorum:

  1. çok lezzetli görünüyor,ellerinize sağlık mutlaka deniyeceğim...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor, biliyormusun hiç yemedim böyle haşhaşlı hamur işleri.. tadını merak ediyorum :)

    ellerine sağlık canım.

    yemekyemek.azeriblog.com

    YanıtlaSil
  3. Ayşecim daima sevdiğim sevmekten bıkmadığım bir çeşittir mayalı haşhaşlılar..pişirdikten sonra fazlasını deprezeye kaldır çıkarınca pamuk gibi olduğunu görürsün..çayla tek çeşidi bile yeter.
    haşhaşı bende 94.lü yıllarda öğrendim eskişehir günyüzündeydik o zaman.antalyaya giderken mola yerinden paket paket alırdım.dolapta iki paket 1.kglik var..bazen zor buluyorum altın gibi değerliler benim için..
    eline emeğine sağlık diyorum..sana tatlının gerçeğinide yapıcam söz..:)))

    YanıtlaSil
  4. ablacım buzluğa atayım atmasınada o kafar hızlı tükeniyorki yani kalmıyor çok fazla yağtığım bir zaman atarım :) misafir geldimi hemencik güzel olur :) teşekkürler

    ama haşhaşım bitti benim...duyyomusun anneeee :)

    YanıtlaSil
  5. Ayşeciğim..haşhaşlı çörek,harika görünüyor..ellerine sağlık.Sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorumunuz Kaydedildi Gözden Geçirildikten Sonra Yayınlanacak Teşekkürler :)