4 Mart 2009

Kaypak Nasıl Kesilir ?

Geçen hafta sonu annemlerde yemekteydik.Annem de Kaypak çorbası yapmıştı çorbayı ilk kez yiyen eşim "hatun sende yapsana" bu çorbadan ne güzel fln deyince kolları sıvadım annemin nasıl yaptığını hatırlıyorum ama hamura 1 yumurta mı katıyorduk 2 yumurtamı karar veremiyorum.eve gelince hemen annemi aradım annemde tekrar baştan tarif etti nasıl kesiceğimi biliyorum dediysemde gene onu da anlattı ve ben hamuru yoğurdum dinlenmesi için bırakınca ayrıntılı resimlerini çekip blogumda neden paylaşmıyorum diye düşündüm ve bol resimli ince ince anlatımlı bir yazı çıktı ortaya bu yazımda sadece nasıl keseceğimizi anlatıyorum.Bir diğerinde yapılışını ve püf noktalarını anlatıcam.Çorba Samsun yöresinde yaygın olarak yapılır.Kış için yapılan hazırlıkların içinde yer alır.Turşu reçel vs hazırlanırken kaypak ve cimcik kesmek ihmal edilmez.İnşallah daha sonra cimcik kesimini de anlatırım :)

Anlatımı uzun gelebilir ama yapımı gayet kolay ve lezzetli bir çorba.Halen köyümüzde yapıldığı ve kesildiği şekilde anlatıyorum.Deneyin pişman olmazsınız :)

Kestikten sonra bir tepsiye serip kurutarak uzun süre saklayabilirsiniz.Bence şehriyeden çok daha hoş bir alternatif kesilip hazır olan kaypakların pişmesi ve çorbanın hazırlanması için 15 dakika yetiyor da artıyor bile.

Resimlerin üstüne tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz...

Hamur İçin Malzemeler:

  • 1,5 veya 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı su
  • 1 fiske tuz

Yapılışı:

  • Önce sıvı malzemeleri karıştırmak suretiyle unu eleyerek ekliyoruz ve yumruk kadar bir hamur elde edip bunu ikiye ayırıp 5 dakika dinlenmesi için bırakıyoruz
  • Dinlendikten sonra,
1.İlk zıvala (hamur parçası) önce merdaneyle,oklavayla açılacak hale getirildikten sonra oklavayla devam edilerek ne çok ince ne çok kalın çorbada ağzınıza nasıl gelmesini istiyorsanız o incelikte açılır.Çok kalın yada çok ince olursa pişirirken hamur olur.


2.Açtığımız yufkanın üzerine bolca un serpilir ve düzgünce oklavaya dolanır.Alttaki resimde gösterildiği gibi.


3.Oklavaya dolanan yufka oklavanın üstünde düz bir çizgi varmış gibi oklava boyunca kesilir ve katlar görülür aşşağıdaki resimdeki gibi.


4.Kesilen yufka aşağıdaki ilk resimdeki gibi gözükür oklava kaldırılıp tekrar boyalamasına kesilir ve ince uzun şeritler elde edilir.Eğer oklavanız kalınsa ve şeritleriniz çok kalın olduysa ona göre ne çok kalın ne çok ince şeritler halinde kesebilirsiniz.

5.Şeritler üst üste konarak minik üçgenler veya kare kare kesilir.

6.Veee işte kaypakalrımız hazır yarında pişirilişini anlatıcam İnşallah :)

8 yorum:

  1. oklavanın üzerinde kesme fikri harika
    çok prtik geldi
    deneyeceğim
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. SLM..ÇOK BEĞENDİM BUNU..DENEMEM LAZIM.SLMLAR

    YanıtlaSil
  3. evet annemden öğrendim bende mantı keserkende bu işlem kullanılabilir belki denemek lazım

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. aleykümselam diyalog yemekleri denemenizin sonucu bildirirseniz sevinirim yarında bu kaypakları nasıl pişireceğimizi yayınlıycam inşallah :)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. merhaba yine ben..şu photoshp blogunu inceliyordum,dediğin linkten proğramı indirdim ama serial number lar çalışmıyor..yardım lütfennnnn.slmlar

    YanıtlaSil
  6. sevgili diyalog yemekleri şimdi size hazır tuutuğum balıkları verebilirim ama balık tutmayı öğreteyim :) craagle denen küçükbir programcık var kurulum gerektirmeden çalışıyor programın adını ve sürümünü Örn. Photoshop Cs2 8.0 yazdıktan sonra serial seçeneğine tıklayıp aratıyorsunuz ve interneti tarayıp size serial buluyor keygen veya crack bulmasını isterseniz de diğer seçeneklerden birini seçiyorsunuz sadece photoshop için değil tüm program ve oyunlar için serial gerektiğinde kullanabilirsiniz google'nin bir hizmetidir ve güvenilirdir. dosya boyutu küçöüktür hemen iner bu linkten
    http://www.yukleyelim.com/program/10240/Craagle indirebilirsiniz

    YanıtlaSil
  7. merhaba Ayşe, ellerinize sağlık kaypaklar çok güzel görünüyor. Bizim yörenin (Çorum-Osmancık) biraz farklı ama eminim bu da çok lezzetli oluyordur :). Biz çorbalığı biraz küçük kesiyoruz ama taktik aynı, oklavanın üzerinde kesiyoruz bizde :)) Aklıma düştü kaypak, en kısa zamanda yapmak lazım artık :)))

    YanıtlaSil
  8. mmm.pişir pişir pişir pişirrr)))

    YanıtlaSil

Yorumunuz Kaydedildi Gözden Geçirildikten Sonra Yayınlanacak Teşekkürler :)